Sådan vasker du cyklen – nemt og billigt

Din cykel er beskidt og skal vaskes, og hvis du har det lige som os, så er det ikke altid lige sjovt. Man er træt, kold, våd og vil bare gerne ind og have et varmt bad og ligge på sofaen bagefter – gerne i en fart. Heldigvis behøver en cykelvask ikke være hverken svært eller dyrt. Her er lidt tips til, hvordan du kan gøre din cykelvask lidt nemmere og billigere, om det så også bliver sjovere, er helt op til dig selv.

1. Skyl cyklen på stedet

Kender du dette? Du har lige har kørt MTB i skoven, og mudderet ligger nu i et tykt lag over hele din cykel? Når du kommer hjem, er mudret blevet tørt og blevet til et tykt “panser” omkring cyklen, som er enormt træls at få af igen.
Men hvis du skyller det værste mudder af din cykel på p-pladsen ved skoven, inden det når at tørre, så er det meget nemmere at gøre cyklen ren senere.

Sådan kan du skylle cyklen, hvis du ikke har en bil i nærheden
Brug din drikkeflaske til at skylle det værste mudder væk fra gear, kæde, pedaler og andre snørklede steder på cyklen. Dette tip gælder kun, hvis du har rent vand i drikkeflasken. Energidrik og lign. gør det hele endnu mere klisteret og trælst.

Sådan kan du skylle cyklen, hvis du har bilen med
Hvis du har bilen med ud til skoven, så er du lidt bedre stillet. Her kan vi anbefale at bruge en ukrudtsprøjte, som fyldes med varmt vand hjemmefra. Ukrudssprøjten skal være helt renset for giftrester og lign. En ny kan anskaffes i dit nærmeste byggemarke, for ganske få penge.
Ukrudssprøjten har ofte en god dyse, som kan komme ind alle vegne på cyklen, samt en meget blidt tryk, så du ikke ødelægger din cykels lejer.

Hvis du bruger en af ovenstående tips, så kan du skære mange minutter af din cykelvask, når du kommer hjem.

2. Brug auto-shampoo uden voks

Specifikke cykelvask-produkter er supergode, men de ofte ret pebrede, især hvis man vasker cykel ofte. I stedet kan man sagtens bruge en billig auto-shampoo uden voks (Helst bio-nedbrydelig, så vi passer på miljøet). Grunden til, at det er en god idé at undlade voks i auto-shampooen, er, at det vil ligge en tynd hinde på dine bremseflader, som efterfølgende vil hyle og have mindre greb.

Undgå at bruge opvaskemidler, som indeholder salte, som cyklen ikke har godt af i længden.

3. Brug en rigtig degreaser

Der findes rigtig mange råd derude, hvor folk bruger alverdens husholdningsting til at gøre gear og kæde rene med. Ærlig talt, så synes vi, at man skal lade være, da det kan ødelægge din cykel og forurener miljøet. Brug hellere en rigtig degreaser, som er lavet til formålet, og som er bio-nedbrydelig. Køb din degreaser, så den kan pensles på kæde og gear, fremfor en sprayflaske, som bruger mere degreaser og sviner mere end nødvendigt.

4. Lad høj-trykrenseren ligge

Jamen, Pro-tour mekanikerne bruger høj-trykrenser! Ja, det gør de, og de er professionelle og har mange cykler, som skal gøres rene på ingen tid. Så har de også lige en hel lastbil fyldt med reservedele, som de bare kan bruge af, hvis noget skulle gå i stykker. Hvis du også har det, jamen så bare spul løs. Har du derimod, som os, ikke alle fordelene, som en Pro-tour mekaniker har, så bør du nok være lidt mere forsigtig. Rindende vand fra en haveslange uden dyse, kan sagtens skylle din cykel ren, hvis du bare har gjort forarbejdet med din degreaser og dit sæbevand ordenligt.

5. Brug “billige” microfiber klude

Gamle t-shirts, håndklæder og mølædte lagner er ikke optimale til at fjerne vand fra din cykel. Ofte suger din gamle t-shirt ikke vandet ordenligt væk, og det er fordi… ja, fordi… det er… en t-shirt. Den er nok ikke lavet til formålet. Selv bruger vi “billige” microfiberklude, som kan købes i mange byggemarkeder og varehuse. De suger vandet rigtig godt, og kan indeholde meget vand, før de skal vrides. Et tip er at have én microfiber klud til gear og kæde, og så én til resten af cyklen.

Husk også, at kompressoren ikke er bygget til at tørre cykler med, så du kan nemt komme til at presse vand og skidt ind i dine kuglelejer, hvis du er rigtig uheldig.

6. En cykelvask tager kun 10-15 min.

Du behøver ikke nødvendigvis rengøre din cykel til perfektion hver gang. Det vigtigste er, at den er blevet ren for mudder, og drivlinjen (gear og kæde) og alle bevægelige dele er rene, tørre og smurte. Så kan du gemme den super-grundige rengøring til en anden dag.

7. Husk at smøre alle bevægelige dele

De fleste smører kun deres kæde, og så sjasker de lidt olie på tandhjul og kassetten (hvilket også er noget rigtigt rod, men det tager vi et andet blog-indlæg.) Men ofte glemmer man alle de andre bevægelige dele, som f.eks. forskifteren, bagskifteren, gearskiftere, bremseklør (Pas på ikke at få olie på dine bremser) osv. Hvis du også husker at give alle bevægelige dele en dråbe olie i ny og næ, så holder det hele lidt længere og kører meget bedre. Ofte kan en dråbe olie også afhjælpe irriterende knirkelyde.

8. Stil cyklen tørt og gerne varmt

Når du er færdig med din cykelvask og har smurt cyklen, så bør du stille den et sted, hvor den kan tørre ordenligt. Så hvis du har et skur eller garage, som er tør – så er det helt perfekt.

Ofte kan der komme vand ned i sadelrøret, når man vasker cykel, så huske lige at vende din cykel rundt og få det overskydende vand ud.

9. Tør din kæde af inden du cykler igen

Nu er din cykel ren og tør, og du har fået slappet af på sofaen. Skønt! Husk, at inden du begiver dig afsted på din næste cykeltur, så bør du lige tørre din kæde efter med en tør klud. Det overskydende olie vil nemlig samle en masse snavs, hvilket efterfølgende gør rengøringen endnu mere tidskrævende. Husk kædeolie hører til i kædeleddene og ikke splasket ud over hele kæden.

10. Husk at checke din cykel mens du vasker

Man bør checke sin cykel ordenligt for fejl, inden man begiver sig afsted på sin cykeltur. Men helt ærligt, så tror vi ikke, at der er mange, der gør det.
Vi checker vores cykler for fejl og skader, mens vi vasker og smører den efter hver tur. Det er nemt at huske, og man står alligevel og vasker alle delene, så hvorfor så ikke også lige checke, at bremserne virker, at hjulet ikke blevet skævt, at bremsen trænger til at blive justeret osv.

God cykelvask, og husk at det også er en form for “restitution” at ligge på sofaen efter en lang cykeltur. Restitution er en vigtig del af cykeltræning. Så på den måde kan man sagtens retfærdiggøre en lang lur på sofaen. 😉