5 cykellygter du bør vælge til cykelturen

Cykellygter

Der er et hav af forskellige cykellygter på markedet, og kvalitet og pris svinger utroligt meget. Men inden du køber nye cykellygter, bør du overveje, hvad du skal bruge dem til, og hvilket krav du har til dem. Skal de f.eks. være nemme at have med, have lang batterilevetid, være genopladelige eller noget helt andet? Herunder er vores lille guide.

1. Cykellygter til by-pendlere og hverdagscyklister

Til hverdagsbrug og by-pendling er der mange cykellygter at vælge imellem. Men vær opmærksom på, at de allerbilligste kan være i rigtig dårlig kvalitet og levere et rigtigt dårligt lys. Du bør som minimum kigge efter lygter med mere end en enkelt diode i, samt lygter som virker robuste og i ordentlig kvalitet. Derudover bør man ikke købe lygter, som ikke er godkendte, dvs. at cykellygten skal være tydeligt synligt på 300 meters afstand – dog uden at blænde. Cykellygten skal desuden være synlig fra siden.

2. Cykellygter til landevejscykling

Er du ude på landevejscyklen og bliver fanget i mørket, så er det godt at have et sæt gode lygter med. Til landevejscyklen er det vigtig at huske, at farten ofte er høj, og man kører steder, hvor der er begrænset eller ingen gadebelysning. Derfor er det ikke nok med en lille lygte, der blinker, for selvom billister kan se dig, så kan du ikke se vejen og de forhindringer, der ligger på vejen. Du bør derfor kigge efter en lygte med større lysstyrke end de normale lygter, men samtidig overholder lovkrav om, at de ikke må blænde. Ofte er dette løst ved, at cykellygten har en kort lys/lang lysfunktion, så man kan blænde ned, når der kommer modkørende trafikanter.

3. Cykellygter til de meget lange cykelture

Til de meget lange ture, hvor du kommer til at køre i mørke i mange timer, så er det vigtigt, at dine cykellygter kan holde strøm i mange timer. Som en ekstra sikkerhed er det godt, hvis din cykellygte også har udskiftelig batterier. Undgå at bruge lygter, som blinker, når du skal køre langt, da de, udover at give et dårligere lys, også kan trætte dine øjne.

4. Cykellygter til “nightrides” i skoven

I skoven er der fyldt med forhindringer, som kan være svære nok i dagslys. I mørket ser forhindringerne anderledes ud, og du har ofte kortere tid til at reagere i. Derfor er det vigtigt at anskaffe sig nogle meget kraftige cykellygter med lang batterilevetid. Med kraftige cykellygter på styret og evt. med en ekstra lygte på hjelmen vil sporet blive lyst godt op. Man har dermed længere tid til at reagere i. Der findes lygter specifikt til cykling i skoven. Vi anbefaler, at man vælger en lygte med over 2.000 lumen og ekstern batteripakke.

Husk på, at cykellygter til skoven ikke nødvendigvis overholder lovkrav på vejene. Dette gælder specielt lovkravet om ikke at blænde. Derfor kan det være en god idé at have en ekstra og godkendt cykellygte med. F.eks. til at bruge på turen til og fra skoven.

5. Cykellygter, som er “smarte”

Fabrikanterne af cykellygter er allerede begyndt at bryde de traditionelle forstillinger om, hvad en cykellygte er. Dvs. et batteri, en LED diode og ikke så meget mere. Fremtiden byder på mange flere funktioner til dine cykellygter. Garmin er allerede aktuel med deres Varia. Sammen med en kontrolenhed er det en radar og cykellygte. Den informerer dig om bagfrakommende trafikanter, samtidig med at baglygten øger lysstyrken for at alarmere bilisten om den forankørende cykelist. Garmin Varia er ikke den eneste intelligente lygte, og i fremtiden vil der helt sikkert komme mange nye og spændende lygter på markedet. (Bemærk, at Garmin Varia ikke lever op til lovkrav i Danmark og skal derfor suppleres med en godkendt baglygte.)

Lovkrav som skal øge cykellisternes sikkerhed

I 2012 kom der nye regler for cykellys. Reglerne er lavet for at øge trafiksikkerheden, især for cykelister. Det betyder, at der er kommet nye krav til dine lygters lysstyrke, batteritid og montering på cyklen. Læs de nye regler her.